Hydrocontest-X 2019

O projektu

Natjecanje održano u Yverdon-les-Bains, Švicarska 2019. godine.

Natjecanje “Hydrocontest” se održalo u Srpnju 2019. u Yverdon-les-Bains, Švicarska, u suradnji sa fakultetom Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL), Haute école d’ingénierie et d’architecture Fribourg – HEIA-FR i Haute École de gestion du canton de Vaud (HEIG-VD). Navedeni fakulteti su ujedno i oorganizatori natjecanja uz neprofitnu organizaciju “Hydros Foundation” koju podržava Thierry Lombard i “Lombard Odier Group”.

Ovo je bilo prvo internacionalno natjecanje organizirano od strane studenata kojem je u cilju potaknuti mlade na razvoj energetski učinkovitih brodova za koje vjeruju da su budućnost. Pozivaju nas da izradimo prototipove koji sa svojom formom pružaju što manji otpor kako bi se instalirana snaga koristila za postizanje većih brzina. 

Glavna ograničenja natjecanja su bila da brod ne smije izlaziti van zadanih dimenzija 2,5 x 2,5 x 2m i svi dobivaju istu propulziju, dizajn i koncept je prepušten nama. Postoje 4 kategorije natjecanja, laka i teška kategorija, izdržljivost i efikasnost. U teškoj kategoriji potrebno je ukrcati 200 kg tereta fiksnih dimenzija, a u lakoj kategoriji 20 kg. Za efikasnost i izdržljivost također se prevozi 20 kg tereta. 

Brod JADRANKA je projektiran za tešku kategoriju. U samom projektiranju uvelike su korištene metode direktnih proračuna, posebice računalna dinamika fluida (CFD), te metoda konačnih elemenata (FEM). 

Pri izradi plovila koristit će se isključivo napredni kompozitni materijali, ponajviše ugljična vlakna, od kojih je izgrađen trup te palube broda. 

Hvala Vam što ste prepoznali naš trud, viziju i napore kako bi realizirali ovaj projekt.

Naši sponzori

Close Menu